Søren S. Nilausen, 
Hobbylandbrug
“Gammelmark”, Grønbjergvej 35, Grønbjerg
DK 6971 Spjald
Mobil 40 10 75 10
ssnilausen@gmail.com
Gammelmark ligger i Kodal i den østlige del af Grønbjerg og bærer spor af mennesker siden bronzealderen, hvor fåret kom til Danmark. I nyere tid kom fåret tilbage på Gammelmark i 1985, da Søren S. Nilausen overtog ejendommen på de 6 ha.
Familien Nilausen…
…har boet på Gammelmark siden 1988. Familien består af Jytte & Søren, samt de 2 sønner Jens og Sune, som forlængst er flyttet hjemmefra. Jytte er seniorkonsulent på CHR-supporten, SEGES i Århus. Søren er agronom og efterlønner.
Dyrene…
har hele året adgang til det fri og græsser på de saftige grønne kløvergræsmarker fra slutningen af april til efter nytår. Om vinteren går fårene på stald med god plads og et tørt og velstrøet leje. Fårene klippes ved kyndelmisse og læmmer i april. De 18 moderfår får ca. 35 lam. De lukkes på nyt græs, når læmningerne er overstået i slutningen af april. Lammene fravænnes i midten af august, hvor de største vædderlam slagtes. Resten slagtes jævnt over efteråret. En del lam lægges til som fornyelse af besætningen eller sælges som avlsdyr. Besætningen består af Zwartbles får. Til daglig har fårene selskab af en lille flok høns og labradoren Bonnie
Lammekød…
…er en delikatesse – når det bliver rigtigt tilberedt.
Zwarbles kød er finfibret og magert med en god egensmag. Er kødet ikke røget, skal det steges – bortset fra lammesuppe! Eventuelt overflødigt fedt skæres først fra ved servering. 
Salg af produkter
½ lam (10-12 kg) eller 1/1 lam (20-24 kg) –
finparteret, lige til fryseren eller grillen  – 75,- kr/kg
Fåre- og lammepålæg – f.eks. spegepølse – lejlighedsvise tilbud – spørg efter pris & udbud!
Avlsdyr – af bedste kvalitet – væddere, gimmerlam & får – fra 1300 kr./stk.
Besætningen
Den nuværende fårebesætning af Zwartbles race er bygget op siden 2007, da de første Zwartbles får og vædder blev indkøbt. Zwartbles racen kom til Danmark i 2004 fra dens oprindelsesland Holland. Besætningen er i dag dels renracede Zwartbles og krydsninger med Zwartbles og får fra gårdens tidligere elitebesætninger af Suffolk og Nordiske Korthalefår. I dag udgør Zwartbles over 95 % af generne.
Zwartbles fåret er oprindeligt et malkefår fra Nordøstholland. Moderfårene vejer omkring 90 kg, når de udvoksede, (Vædderne tilsvarende ca. 120 kg) og lammene har en god tilvækst. Fårene er rolige, læmmer nemt og får mange lam, som de giver en masse mælk til. Racen sætter ikke meget fedt i kroppen, og skal derfor fodres godt.
Besætningen på Gammelmark har været testet negativ for Maedi-Visna siden 1985 (M3 status), samt er sund og robust.
Ønsker du flere detaljer om avlen med fårebesætningen på Gammelmark, kan du se her
På besætningshitlisten skal du se under Zwartbles. På hitlisten kan du søge de enkelte dyr under ”Vestjysk (landrace)”. Besætningens CHR-nr. er 82391.
Du kan læse mere om
Zwartbles får på www.zwartbles.dk/noget-om-racen
Du kan se opskrifter med lam på www.madkanalen.dk, hvis du klikker på lammekoteletterne.